LOVID

LOVID – 16. kapitola z e-knihy pro YA zdarma

Cítila jsem, že mamka stojí za mnou, ale nemohla jsem se pohnout, jinak by mi vejce steklo přes obličej. Takže do misky jsem přidala dvě vejce a med a pořádně jsem to rozmíchala, nejdřív jsem to nanášela tou vidličkou, kterou jsem to míchala, ale protože to bylo pomalý a dvakrát jsem se píchla, tak jsem to nabírala normálně rukou a pořádně rozpatlávala od kořínků až po konečky. Vůbec jsem u toho nevypadala elegantně jako Nicky. Byla jsem olepená, včetně obličeje a krku a kapalo mi to i na tričko.

Pak jsem uslyšela šouravé kroky. Bylo jasné, že už tam mamka není sama.

Obě stály na prahu, ale dlouho ticho nevydržely. Nakonec mamka vyprskla smíchy.

„Co se směješ, to je náhodou zdravý na vlasy,“ bránila jsem se.

„To ano, to se používala už i za nás,“ řekla babička. „Ale když ty v tom vypadáš tak legračně.“

„Měla sis dát přes záda nějaký hadr, takhle to triko pak můžeš hodit akorát do pračky. A prosím tě, už se nehýbej, nebo se všichni v koupelně přilepíme…“ a pak by mi bylo jasný, kam se dívá: „k podlaze… k pračce… k vaně… k umyvadlu.“ Tam všude byly ode mě nějaké fleky.

„Napadá mě, Jani, že bych to mohla pak vyčesat z vlasů rovnou do misky, přidat mouku a zapéct buchtu, nemyslíš?“

Mamka vyprskla. „Dobrý nápad, babi. Hlavně Jakub to ocení.“

„Nemůžete mě nechat být. Musím to mít takhle dvacet minut na hlavě a pak to teprve můžu smýt.“

„Dvacet minut? Jakube, přines mi mobil!“ Bylo jasný, že si chce cvaknout něco na památku nebo snad dokonce na další šíření!

„Mami, ty seš fakt hrozná! Proč to děláš?“

„Promiň, drahoušku, ale jestli tě to hodně trápí, dám si to taky na vlasy.“ Rozhodně nechtěla zničit naše přátelství. A pak se i stalo, že jsme v koupelně seděly tři. Já, mamka a babička a na hlavě měly ulepkanou hmotu a smály se.

„A proč to vůbec děláme?“ ptala se babička.

„Abychom přece byly krásné!“ odpověděla mamka.

„To je pravda. Jsme sice na několik desítek metrů čtverečních a pokud se zaměříme ještě na ten směr lesem tak možná i na nějaký kilometr čtvereční nejhezčí ženský v okolí, ale pořád je co zlepšovat,“ špičkovala babička.

Řekla bych, že jí tohle prostředí opravdu svědčí.

Pozdě večer jsem si po pár nepovedených klicích, krkolomných dřepech a zoufalých sklapovačkách, s nádhernou pletí díky masce z droždí, jejíž aroma o to víc svádělo mou mysl na lívance, psala se Simčou o příšerné NickyS, která za každou cenu musí být středem pozornosti, chce mi ukrást Filipa, ale přitom jí to člověk těžko může vyčítat, když je prostě tak dokonalá. Chci se na ni hněvat, ale pak uvidím tu její hladkou pleť, ty perfektní rady, které mají pomoc nám všem, obyčejným holkám, vidím, jak maká, jak se se všemi znalostmi a zkušenostmi podělí, je pak opravdu hodně těžké říct něco hnusnýho.

Babička zatím ulehla do své ložnice, v krbu praskalo dřevo, jehož zvuk jí tak snadno ukolébal, a spodním patrem se rozlévalo příjemné teplo, zatímco nahoře vzduch vychládal od zeslabeného topení.

Jakub usnul s tabletem v náručí. Sklouzl se mu pak po matraci na koberec. Ještěže je v krajním pokoji postel tak nízká, že se mu nic nestalo. I když mu visí ruka z postele, ohýbá ji v zápěstí o zem.

Táta jako obvykle usedl k počítači a spustil svou klávesovou kanonádu kódů. A mamka vyšla ven a telefonovala s Patrikem.

„Už je tam čtyři dni,“ řekl jí. „Nechtěli jsme to říkat hned. Člověk se nerad dělí o špatné zprávy.“

„Já vím, Paťo. To je v pořádku. Kdybych se sama ozvala, věděla bych to dřív. Víš, jak je na tom … teď?“

„Po večeři jsem volal do nemocnice. Vím jen, že její stav je stabilizovaný, ale vyhráno ještě není.“

„Je mi to tak líto. Musí to být pro tebe a pro Jirku těžký.“

„To ano… Jirka toho moc nenamluví. Víc si rozumí s Gábinou. Já do něho nevidím. Ale už právě proto si myslím, že je z toho na dně. Sedí na posteli, kouká jen do tabletu, celý den nepromluví. Čtyři dni už nepromluvil.“

Mamka vydechla. „Ach… kéž bych… Snad se to brzy zlepší.“

„Já tomu věřím. Gábina je silná. Však ji znáš. Ta se jen tak nevzdává.“

„To máš naprostou pravdu.“

„A co vy? Tam na konci světa…“

Pokračování na další stránce.

Stránky: 1 2 3

2 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!