LOVID

LOVID- 10. kapitola z e-knihy pro YA, zdarma

V sedm ráno ale hudba nehrála. Mamka naopak přišla do mého pokoje, zaklepala na dveře, což jsem nejprve neslyšela, prostrčila hlavu a řekla jemným hlasem: „Lucinko, vstávat.“

„Proč?“

„Protože je ráno.“

„Ježiš, kolik je, nech mě ještě spát.“

„Je sedm.“

„Nechci vstávat tak brzo. Je to zbytečný. Škola začíná až v osm.“

Mamka nechtěla tentokrát pouštět hudbu moc nahlas, aby nevzbudila babičku, když s tátou tak dlouho ponocovala. Babička totiž jinak chodí spát hodně brzo, většinou zalehne už o půl desátý.

A mamka stejně neuspěla ani u bráchy. Aspoň tedy posbírala všechno rozházené oblečení, narovnala mu učení do kupičky a odešla zklamaně do přízemí, kde nechala snídani na stole a připojila se na svůj home office.

Vstala jsem v 7:45 a bylo to tak akorát, ale nezlobila bych se, kdyby byly už prázdniny a já nemusela ráno vstávat vůbec. Cestou do přízemí jsem uviděla namazané chleby a slyšela zvuk televize z obýváku. „Největší propad ekonomiky od dob vzniku České republiky, HDP kleslo o pět celých a šest celý desetin procenta. Výbuch sopky na indonéském ostrově Sumatra, kouř a popel tam vystoupaly až do pětikilometrové výšky…“

Nakoukla jsem do dveří. Mamka u počítače, televize jako kulisa v pozadí, táta vedle ní chrápal, doslova zařezával.

„Ahoj,“ špitla jsem.

„Tak už jsi vzhůru?“ shlédla na mě spíš zklamaně, proč to nešlo dřív.

„Mně to takhle stačí.“

„A Jakub?“

„Odnesl si snídani nahoru a už se připojuje.“

„Tak dobře, jen neprobuďte babičku.“

Pak jsem se podívala na televizi. Moderátor pořád mluvil. Zvýšení nemocenské pro lidi v karanténě ze 60 procent na 100 procent. Dnes odpoledne by měla rozhodnout vláda. „Ti lidé opravdu musí být doma, jsou hlídáni, jestli jsou doma, musí nahlásit své rodinné příslušníky…“ říkal jeden politik.

„Mami, nekoukej na to,“ špitla jsem. „Akorát tě to stresuje.“

„Mám to v pozadí. Ani to nevnímám,“ řekla a přitom zírala na obrazovku. „Za pět minut osm, neměla bys už běžet nahoru?“

„Jo, už jdu.“

Občas ve skupinovce přistály různé obrázky nebo meme, které se snažily současnou situaci tak nějak zlehčit. A když jsem viděla mamku, jak sice říká, že televize je jen kulisa, a přitom každou chvíli k ní zvedá oči, vzpomněla jsem si na ten, kdy jeden chlápek popadl televizi a vyhodil ji z okna a pod tím bylo napsáno: nejlepší lék, jak se zbavit koronaviru.

Pokračovat na další stránce.

Stránky: 1 2 3 4 5

2 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!